Artikel Schijndels Weekblad

Zwem- en waterpolovereniging bestaat vijftig jaar
Veelzijdigheid troef bij Neptunus '58

In de volksmond heet het nog heel vaak reddend zwemmen maar bij Neptunus weten ze wel beter: zwemmend redden, dat is de juiste benaming voor deze tak van sport waarbij het erom gaat een drenkeling uit het water te kunnen halen.

zwemmendredden.JPG

Het is altijd een belangrijk onderdeel binnen de zwemsport geweest en werd hier al beoefend voordat Neptunus in 1958 in Schijndel het hoofd boven water stak, zo vertelt Ronald Persoon hierover. "Het is een beetje een aparte tak gebleven want ook niet-leden kunnen leren hoe een drenkeling te redden. En niet alleen een drenkeling redden maar dat ook doen op een veilige manier." Er zijn ook wedstrijden in het kader van wat heet de Eerste Hulp aan Drenkelingen waarbij allerlei situaties worden nagebootst. Deelnemende ploegen moeten dan zelf een oplossing verzinnen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld met EHBO-wedstrijden.

Opleiding
Buiten de ongeveer twintig kaderleden telt de groep van het zwemmend redden gemiddeld zo'n veertig tot vijftig personen. Die kunnen zich bij Neptunus bekwamen in alle mogelijke diploma's. Voor iemand ze allemaal in bezit heeft, kan hij daar wel een jaar of elf mee bezig zijn geweest. Tijdens de opleiding leren de cursisten niet alleen drenkelingen op veilige wijze te redden maar ook allerlei zaken opduiken en omgaan met reddingsmiddelen als klos, werpzak en boei. Ook wordt hen geleerd hoe en wie er gealarmeerd moeten worden in tijd van nood. Bovendien vergaren zij de nodige ehbo-kennis en leren zij hoe iemand te reanimeren. "Straks tijdens de feestweek zullen we een wedstrijd op touw zetten of een deomonstratie brengen waarbij het publiek kan zien waar het allemaal om gaat", vertelt Femke van der Hoeven. "Ook teams van elders zullen daar aan meedoen." Ronald Persoon voegt hier nog aan toe hoe er in de tijd van het buitenbad altijd fanatiek geoefend werd, ook al omdat het vaak koud was. "Maar ook nu gaan we minimaal een keer in een cursus naar buiten om de mensen aan die omstandigheden te laten wennen". Want dat is nodig beaamt Femke, "Je moet immers weten waar je aan toe bent in bepaalde situaties, bekend zijn met de duisternis, met wier en vissen, met alles wat je onder water kunt tegenkomen."

Badpakken
Niet alleen het zwemmend redden is straks onderdeel van het feestprogramma bij het gouden jubileum van Neptunus. Ook het synchroonzwemmen zal zich daar van zijn beste kant laten zien. "Als we het even mogen melden, we zijn nog steeds op zoek naar een sponsor die voor alle deelnemers aan het synchroonzwemmen een badpak kan regelen. In totaal doen er 32 aan mee en die moeten liefst allemaal in hetzelfde tenue verschijnen". Tanja Passier laat de kans niet voorbijgaan om te hooien als de zon schijnt. Het optreden van de leden van Neptunus die zich bezighouden met deze vorm van de zwemsport, moet een feestelijk spektakel worden tijdens de feestweek. Allerlei fraaie figuren zullen er straks worden gezwommen in solo's, duo's of in groepen. "We zullen de zaak ook ruim onder de aandacht brengen", aldus Susanne Hovenier die samen met Tanja dit onderdeel voor haar rekening neemt. "De muziek voor de show is al uitgewerkt en de show staat al min of meer op papier. En ja, ook hier zul je de deelneemsters zien met de bekende neusklem".

synchroonzwemmen.JPG

Trainen
Het synchroonzwemmen is een onderdeel van de zwemsport dat nog niet zo heel lang geleden zijn intrede deed bij Neptunus. Er blijkt heel veel animo voor te bestaan. "Het is leuk om te doen maar wel heel moeilijk", aldus Susanne. "Maar straks, met iedereen in een mooi badpak, geschminkt en wel, moet dat een fraai gezicht opleveren". Femke vult aan: "Maar het belangrijkste is dat de meiden het naar hun zin hebben. Nu trainen we nog twee keer in de week maar straks gaan we naar drie trainingen. En er zit natuurlijk ook de kans in dat de trainsters zelf het bad induiken." Dat laatste zou wel toepasselijk zijn want het is met name het enthousiasme van de trainsters dat aanstekelijk heeft gewerkt. Daarbij geholpen door veel ouders, hebben zij de groep gevormd tot wat die nu is. Tijdens de feestweek, in oktober zullen de afdelingen zwemmend redden en het synchroonzwemmen zorgen voor spectaculaire demonstraties en fraaie shows, daar zijn Susanne, Femke, Tanja en Ronald vast van overtuigd.